Gayrimenkul Değerleme Nedir?

Prime Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık
Gayrimenkul Değerleme Nedir?
Firmamız uzun yıllardan bu yana sektörde hizmet vermekle birlikte halen en çok karşılaştığımız sorulardan birisi gayrimenkul değerleme nedir olmaktadır. Alım veya satımda gibi bir durumda bulunan ev, işyeri, bina, dükkan, tarla, arsa, depo, alışveriş merkezi, liman, tersane ve konut gibi bir çok farklı gayrimenkulün hiçbir etki altında kalmadan bulunulan tarihteki değerinin belirlenmesi işlemi için gayrimenkul değerleme hizmeti sağlanır. Firmamız gayrimenkul değerleme hizmeti sayesinde alım ve satım işlemlerinde gayrimenkulün maddi değerinin tespitini gerçekleştirir. Çünkü normal şartlarda gayrimenkul sahibine göre sahip olunan gayrimenkul için talep edilecek değer çok yüksek veya çok düşük olabilir. Bu noktada hem alıcı hem satıcı tarafın doğru bir değerle işlem yapabilmesi için gayrimenkul değerleme önemli bir yere sahiptir.
Gayrimenkul Değerleme Nedir Nasıl Yapılır?
Bir gayrimenkulün maddi anlamda göreceği tüm işlemler noktasında gayrimenkul değerleme nedir sorusu cevaplanırken bahse konu işlem için en doğru rakamların belirlenmesini sağlayan işlemdir cevabı verilebilir. Çünkü gayrimenkuller sadece alım ve satım işlemleri ile değil kimi zaman kiralama veya banka kredisi ile satın alma gibi işlemleriyle de karşılaşabilir. Bankalar tarafından gayrimenkullere kredi karşılığında ipotek koyulabileceği gibi sigorta işlemleri ve farklı bir takım işlemler de yapılabilir. Bu gibi tüm işlemlerde gayrimenkulün gerçek değerinin ortaya koyulması için değerleme işlemlerine ihtiyaç duyulur. Bu noktada firmamız gibi bağımsız ve objektif bir şekilde hizmet sunan işletmeler nitelikli bir şekilde raporlara bağlı olarak sonuç ortaya koymaktadır.
Maddi işlem yapılacak bir gayrimenkul için gayrimenkul değerleme nedir sorusunun temelinde gayrimenkulün niteliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemi bulunmaktadır. Değerleme işleminde tüm gayrimenkuller için belirli temeller bulunmaktadır. Öncelikle gayrimenkulün piyasadaki emsalleri ile kıyaslanması gerekir. Daha sonra bir gayrimenkulün ilerleyen dönemlerde veya günümüzde sağlayacağı gelire göre yaklaşım sergilenmelidir. Herhangi bir yapının inşaat maliyetleri ve kullanım maliyetleri göz önünde bulundurularak değerleme yapılmalıdır. Gayrimenkullerin tüm fiziki, çevresel ve kullanıma bağlı özellikleri değerlendirilmelidir. Değerleme işlemleri hiçbir zaman tek bir taraflı olarak yani sübjektif şekilde yapılamaz.